Karlstad Open 2022

30.12.2022

Då var Karlstad Open spelad med speciella poäng system 3 p vinst 1 p remi och 0 p förlust. Vilket gjorde skulle bli mer kamppartier, plus inga remianbud innandrag 31. Tävlingen samlade totalt 72 spelare. Vi hade 6 spelare med i 5.JanOlov 16p, 21.Magnus Jonsson 13p, 31.Rolf Göransson 12p, 51. Göran Lindhé 9p (skrällvinst i första snabbpartiet mot en 2116 spelare), 61. Jan Andersson 7p och 71.Jan Eriksson 4 p. Rolf och Göran hade kommit högre upp i listan om vanliga poängsystem gällt, men med tre remier per man så gav det färre poäng. Hela resultatlistan kan hittas här . Partier från bord 1-8 alla ronder kan hittas här . Läs även Görans reflektioner under bilderna!! //Görgen (tyvärr sjuk första dagarna återkommer nästa år till Karlstad)

Några reflektioner från Karlstad Open

Att turneringen Karlstad Open bytt spelplats är kanske känt för de flesta. Från Ervalla SS var vi några spelare som deltog; J-O, Magnus, Rolf, Jan A, Jan E och undertecknad. Några av oss har dessutom varit med förr och kan jämföra de bägge hotellen. Tror att jag kan tala för samtliga om att hotellbytet var ett lyft. Visst, Hotell Gustaf Fröding hade också sin charm, men Stadshotellet ligger ju mitt i centrum, med allt vad det innebär ifråga om fördelar. Och som grädde på moset, en toppenpool i dubbel bemärkelse. På takterrassen fanns en uppvärmd pool, där man kunde softa mellan ronderna och blicka ut över staden. Bilderna kommer från hotellets hemsida, för som schackspelare har man ju inte telefonen med sig numera. Själv har jag inga bilder från schackspelandet t.ex.

Men däremot från något som hette After Chess, ett nytt evenemang från arrangörsstaben. De hade verkligen förberett detta, till och med genom ett genrep. Vi Ervallaiter som var där och lyssnade hade stor behållning. Förutom gitarrunderhållning togs fenomenet med den lilla orten Tolita i Värmland upp. En "flugskit" på kartan med 69 invånare, som fostrat två Sverigemästare i schack; Emanuel Berg och Hans Tikkanen. Dessa båda herrar har ju dessutom vunnit ett flertal gånger. Genom diagram fick vi se deras fantastiska utvecklingskurva när det gäller ratingtalen. Tapio Tikkanen, som varit starkt bidragande till sin sons framgångar, kunde berätta hur just de gick tillväga.

Dessutom hade arrangörerna kallat in en av turneringens mest originella deltagare; Thomas Ernst. Som vi alla känner till så har han också varit Sverigemästare, men är även doktor i matematik. Ser faktiskt ut och låter som urtypen av en matematikprofessor. Bosse Hedlund, som intervjuade, fick hela tiden försöka styra in på ämnet schack igen, när Thomas ville tala Q-analyser. På scen fanns även örebroaren och ÖSS:aren Kim Nygren. Hans parti mot Leif Haraldsson visades och kommenterades. En drabbning som var rena "krossen" från Kims sida.

Nämnde Kim visade sig också vara en riktigt underhållande historieberättare, i bästa Björn Widénstil. Men det var inte något som presenterades på After Chess, utan dessa "rövarhistorier" drogs i puben efteråt. Både Magnus och jag, plus flera andra skrattade högt åt Kims berättarkonst. Det kunde handla om allt från Åke Olsson till Michael Tal, plus andra udda schacklirare genom historien, både lokala och internationella. För det här med att ta en öl efteråt är minst lika viktigt som schackspelandet, alltså det sociala kittet. Och det fanns ju annat att dricka än öl, för den som så ville.

Men hur var det då med den sportsliga sidan? Där lyckades J-O bäst, som knep femteplatsen och därmed en prissumma på 2000 kronor. Han var dessutom den av oss Ervallaspelare som presterade bäst i förhållande till ratingtal. Men den verklige segraren under dagarna var ju Isak Nordenling, som kammade hem förstapriset i juniortävlingen, som gick på torsdagen. Det var snabbschack med 10-minuterspartier. Grattis Isak!

Göran Lindhé

Ervalla SS, Alla rättigheter reserverade 2019
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång